ارزش غذایی ماهی های تن

 

ماهی تن از دسته محصولات دریایی است که به علت سلامت طبیعی و خواص فراوان آن، مورد توجه بسیاری از خانوادهها و مصرف کنندگان در سراسر جهان امروز قرار گرفته است. متداولترین روش مصرف آن به صورت کنسرو شده میباشد. بر اساس آمار به دست آمده نیمی از ماهی تن صیدشده در جهان از قسمت جنوبی اقیانوس آرام است که ۹۵ درصد مصرف سالیانه آن در کشورهای آمریکا، تایوان، ژاپن و کره میباشد.
در سفره های ایرانی معمولاً این فرآورده به صورت سرد و گرم مانند انواع ساندویچ، سالادها، خوراکها و یا حتی همراه با برنج جای دارد. خانواده تن ماهیان دارای انواع مختلفی با درجه مرغوبیت متفاوت میباشند، اما همه آنها جزء دسته گوشتهای روشن محسوب میشوند. این گروه ماهیان عبارتند از هوور، هوور مسقطی، زرده ، گیدر، قباد ژاپنی و شیرماهی که در اقیانوس آرام و هند و همچنین در سراسر آبهای خلیج فارس و دریای عمان یافت میشوند.
در هر کشور برای استفاده از ماهی تن جهت کنسرو کردن استاندارد خاصی تعریف شده است. در کشور ما، گونه هوور مسقطی یا خطی، گیدر یا زردباله، هوور بندری و زرده مورد تأیید استاندارد ملی میباشند. تا سال ۱۹۳۲ مردم اکثر دنیا شناخت زیادی درباره خانواده ماهیان تن نداشتند، تا اینکه یک آمریکایی با بزرگترین کشتی ماهیگیری زمان خود به نام may Flower سفر دریایی خود را از ساندیه گو آغاز کرد و پس از طی کیلومترها در اطراف هاوایی برای اولین بار ماهی گیدر را به تور انداخت.
سال بعد در سفری به جزایر Galapogo و Marquesas موفق به صید انبوهی از ماهی تن شد که در آن زمان مصرف کنندگان از طعم این ماهی استقبال فوق العاده ای کردند و به تدریج صید و تولید کنسرو ماهی تن جهانی گردید. در ایران هم از سال ۱۳۱۶ در جنوب برای اولین بار تولید تن ماهی آغاز گردید.
ارزش غذایی ماهی تن:
ماهی تن و فرآوردههای وابسته را میتوان به عنوان یکی از غنیترین مواد غذایی نام برد، چرا که دارای کالری بالا و نیز حاوی پروتئین با کیفیت بالا میباشد. همچنین ماهی تن میزان قابل توجهی از اسیدهای آمینه ضروری برای بدن را داراست که قابل هضم برای تمامی افراد میباشد.
عامل مهمتر میزان چربی و کلسترول پایین آن است. وجود اسید چرب امگا ۳ یکی دیگر از ویژگیهای مهم این نوع فرآورده به حساب میاید. از دیگر مواد مغذی این نوع ماهی میتوان انواع ویتامینهای محلول در آب و محلول در چربی و انواع مواد معدنی مانند سدیم، آهن، فسفر، سلنیوم، روی، منگنز و مس را نام برد.
توصیه های میزان مصرف و خواص درمانی:
بر اساس تحقیقات بهعمل آمده، مصرف انواع ماهی حداقل ۲ تا ۳ بار در هفته توصیه میشود که یکی از انتخابهای مناسب، در دسترس و خوش طعم، کنسرو ماهی تون میباشد. مصرف ماهی در کاهش بیماری قلبی، فشار خون و درد مفاصل و همچنین تنگی نفس بسیار مؤثر است و نیز باعث رشد در نوجوانان میشود. بنا به توصیه متخصصان مصرف تن ماهی به دلیل نمک آن برای افراد مبتلا به فشارخون و کودکان زیر ۱۸ ماه مناسب نمیباشد. همچنین توصیه میشود برای پیشگیری از اضافه وزن از روغن محتوای کنسرو استفاده نشود.

ارزش غذایی ماهی های تن

 

ماهی تن از دسته محصولات دریایی است که به علت سلامت طبیعی و خواص فراوان آن، مورد توجه بسیاری از خانوادهها و مصرف کنندگان در سراسر جهان امروز قرار گرفته است. متداولترین روش مصرف آن به صورت کنسرو شده میباشد. بر اساس آمار به دست آمده نیمی از ماهی تن صیدشده در جهان از قسمت جنوبی اقیانوس آرام است که ۹۵ درصد مصرف سالیانه آن در کشورهای آمریکا، تایوان، ژاپن و کره میباشد.
در سفره های ایرانی معمولاً این فرآورده به صورت سرد و گرم مانند انواع ساندویچ، سالادها، خوراکها و یا حتی همراه با برنج جای دارد. خانواده تن ماهیان دارای انواع مختلفی با درجه مرغوبیت متفاوت میباشند، اما همه آنها جزء دسته گوشتهای روشن محسوب میشوند. این گروه ماهیان عبارتند از هوور، هوور مسقطی، زرده ، گیدر، قباد ژاپنی و شیرماهی که در اقیانوس آرام و هند و همچنین در سراسر آبهای خلیج فارس و دریای عمان یافت میشوند.
در هر کشور برای استفاده از ماهی تن جهت کنسرو کردن استاندارد خاصی تعریف شده است. در کشور ما، گونه هوور مسقطی یا خطی، گیدر یا زردباله، هوور بندری و زرده مورد تأیید استاندارد ملی میباشند. تا سال ۱۹۳۲ مردم اکثر دنیا شناخت زیادی درباره خانواده ماهیان تن نداشتند، تا اینکه یک آمریکایی با بزرگترین کشتی ماهیگیری زمان خود به نام may Flower سفر دریایی خود را از ساندیه گو آغاز کرد و پس از طی کیلومترها در اطراف هاوایی برای اولین بار ماهی گیدر را به تور انداخت.
سال بعد در سفری به جزایر Galapogo و Marquesas موفق به صید انبوهی از ماهی تن شد که در آن زمان مصرف کنندگان از طعم این ماهی استقبال فوق العاده ای کردند و به تدریج صید و تولید کنسرو ماهی تن جهانی گردید. در ایران هم از سال ۱۳۱۶ در جنوب برای اولین بار تولید تن ماهی آغاز گردید.
ارزش غذایی ماهی تن:
ماهی تن و فرآوردههای وابسته را میتوان به عنوان یکی از غنیترین مواد غذایی نام برد، چرا که دارای کالری بالا و نیز حاوی پروتئین با کیفیت بالا میباشد. همچنین ماهی تن میزان قابل توجهی از اسیدهای آمینه ضروری برای بدن را داراست که قابل هضم برای تمامی افراد میباشد.
عامل مهمتر میزان چربی و کلسترول پایین آن است. وجود اسید چرب امگا ۳ یکی دیگر از ویژگیهای مهم این نوع فرآورده به حساب میاید. از دیگر مواد مغذی این نوع ماهی میتوان انواع ویتامینهای محلول در آب و محلول در چربی و انواع مواد معدنی مانند سدیم، آهن، فسفر، سلنیوم، روی، منگنز و مس را نام برد.
توصیه های میزان مصرف و خواص درمانی:
بر اساس تحقیقات بهعمل آمده، مصرف انواع ماهی حداقل ۲ تا ۳ بار در هفته توصیه میشود که یکی از انتخابهای مناسب، در دسترس و خوش طعم، کنسرو ماهی تون میباشد. مصرف ماهی در کاهش بیماری قلبی، فشار خون و درد مفاصل و همچنین تنگی نفس بسیار مؤثر است و نیز باعث رشد در نوجوانان میشود. بنا به توصیه متخصصان مصرف تن ماهی به دلیل نمک آن برای افراد مبتلا به فشارخون و کودکان زیر ۱۸ ماه مناسب نمیباشد. همچنین توصیه میشود برای پیشگیری از اضافه وزن از روغن محتوای کنسرو استفاده نشود.

گیدر سوخاری

مواد لازم برای طعم دار کردن ماهی 

ماست:3قاشق غذاخوری،ابلیمو:3قاشق غذاخوری،سرکه:2 قاشق غذاخوری،روغن زیتون:2قاشق  غذاخوری،زعفارن دم کرده:2قاشق غذاخوری،پودر خردل،دارچین،زردچوبه،فلفل سیاه:هرکدام  2قاشق چای خوری

،مواد لازم برای پختن ماهی:آرد،یک پیمانه،زردچوبف:یک قاشق ،سفیده تخم مرغ 2عدد

خورشت آلو

مواد لازم برای خورشت:

نمک.فلفل سیاه.دارچین.زردچوبه.پودرسیر.زنجبیل

هرکدام نصف قاشق چایخوری نشاسته:سه قاشق غذاخوری، آب،نصف لیوان.

بدلیل بافت نرم این ماهی بهتر است در حالت نیمه منجمد خرد شود .

*نشاسته ماهی را کاور می کند ،این امر باعث می شود ماهی به دولیل طعم بهتری داشته باشد

*بهترین روش برای یخ زدایی مااهی قرار دادن داخل یخچال از شب قلب می باشد.

*ماهی را خرد کرده  و داخل سس مخصوص ماهی به مدت نیم ساعت قرارمی دهیم.

*گوشت ماهی نیازی به زمان زیاد برای پخت ندارد و به همین دلیل می توان گوشت را 45 دقیقه قبل از برداشتن خورشت از روی اجاق برداشت.

خورشت بامیه

 

 

مواد لازم برای خورشت:

نمک.فلفل سیاه.دارچین.زردچوبه.پودرسیر.زنجبیل

هرکدام نصف قاشق چایخوری نشاسته:سه قاشق غذاخوری، آب،نصف لیوان.

بدلیل بافت نرم این ماهی بهتر است در حالت نیمه منجمد خرد شود .

*نشاسته ماهی را کاور می کند ،این امر باعث می شود ماهی به دولیل طعم بهتری داشته باشد

*بهترین روش برای یخ زدایی مااهی قرار دادن داخل یخچال از شب قلب می باشد.

*ماهی را خرد کرده  و داخل سس مخصوص ماهی به مدت نیم ساعت قرارمی دهیم.

*گوشت ماهی نیازی به زمان زیاد برای پخت ندارد و به همین دلیل می توان گوشت را 45 دقیقه قبل از برداشتن خورشت از روی اجاق برداشت.

 

 

 

 

ارزش غذایی گیدر

 

 

 گیدراز دسته محصولات دریایی است که به علت سلامت طبیعی و خواص فراوان آن، مورد توجه بسیاری از خانوادهها و مصرف کنندگان در سراسر جهان امروز قرار گرفته است. متداولترین روش مصرف آن به صورت کنسرو شده میباشد. بر اساس آمار به دست آمده نیمی از ماهی تن صیدشده در جهان از قسمت جنوبی اقیانوس آرام است که ۹۵ درصد مصرف سالیانه آن در کشورهای آمریکا، تایوان، ژاپن و کره میباشد.
در سفره های ایرانی معمولاً این فرآورده به صورت سرد و گرم مانند انواع ساندویچ، سالادها، خوراکها و یا حتی همراه با برنج جای دارد. خانواده تن دارای انواع مختلفی با درجه مرغوبیت متفاوت میباشند، اما همه آنها جزء دسته گوشتهای روشن محسوب میشوند. این گروه ماهیان عبارتند از هوور، هوور مسقطی، زرده ، گیدر، قباد ژاپنی و شیرماهی که در اقیانوس آرام و هند و همچنین در سراسر آبهای خلیج فارس و دریای عمان یافت میشوند.
در هر کشور برای استفاده از ماهی تن جهت کنسرو کردن استاندارد خاصی تعریف شده است. در کشور ما، گونه هوور مسقطی یا خطی، گیدر یا زردباله، هوور بندری و زرده مورد تأیید استاندارد ملی میباشند. تا سال ۱۹۳۲ مردم اکثر دنیا شناخت زیادی درباره خانواده ماهیان تن نداشتند، تا اینکه یک آمریکایی با بزرگترین کشتی ماهیگیری زمان خود به نام may Flower سفر دریایی خود را از ساندیه گو آغاز کرد و پس از طی کیلومترها در اطراف هاوایی برای اولین بار ماهی گیدر را به تور انداخت.
سال بعد در سفری به جزایر Galapogo و Marquesas موفق به صید انبوهی از ماهی تن شد که در آن زمان مصرف کنندگان از طعم این ماهی استقبال فوق العاده ای کردند و به تدریج صید و تولید کنسرو ماهی تن جهانی گردید. در ایران هم از سال ۱۳۱۶ در جنوب برای اولین بار تولید تن ماهی آغاز گردید.
ارزش غذایی گیدر
ماهی تن و فرآوردههای وابسته را میتوان به عنوان یکی از غنیترین مواد غذایی نام برد، چرا که دارای کالری بالا و نیز حاوی پروتئین با کیفیت بالا میباشد. همچنین ماهی تن میزان قابل توجهی از اسیدهای آمینه ضروری برای بدن را داراست که قابل هضم برای تمامی افراد میباشد.
عامل مهمتر میزان چربی و کلسترول پایین آن است. وجود اسید چرب امگا ۳ یکی دیگر از ویژگیهای مهم این نوع فرآورده به حساب میاید. از دیگر مواد مغذی این نوع ماهی میتوان انواع ویتامینهای محلول در آب و محلول در چربی و انواع مواد معدنی مانند سدیم، آهن، فسفر، سلنیوم، روی، منگنز و مس را نام برد.
توصیه های میزان مصرف و خواص درمانی:
بر اساس تحقیقات بهعمل آمده، مصرف ماهی گیدر حداقل ۲ تا ۳ بار در هفته توصیه میشود که یکی از انتخابهای مناسب، در دسترس و خوش طعم،سرخ یا خورشت. مصرف ماهی در کاهش بیماری قلبی، فشار خون و درد مفاصل و همچنین تنگی نفس بسیار مؤثر است و نیز باعث رشد در نوجوانان میشود. 

 

معرفی گیدر

 

 

 

 

گیدر یا تون زردباله، مرغوب‌ترین گونهٔ ماهی تُن است،که در آب‌های نیمه‌سطحی مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری اقیانوس‌های سراسر جهان زندگی می‌کند.

در جنوب ایران به آن جودر و گباب نیز گفته می‌شود و وسایل صید آن رشته‌قلاب‌های طویل و تور گردان پیاله‌ای است.

این نوع ماهی دارای بدن بسیار بزرگ است. از مشخصه‌های آن باله‌ها و پره‌های زردرنگ آن‌ها در وسط و نزدیک دم آن‌هاست. خط آبی تیره بلندی از جلو تا نزدیک دم آن‌ها کشیده شده‌است.

نواحی قابل مشاهده این ماهی شرق و غرب اقیانوس آرام، اقیانوس هند، اقیانوس اطلس است ولی بیشتر در کناره‌های استرالیا مشاهده می‌شوند. نواحی اصلی صید آن تایلند، فیلیپین، اندونزی، مکزیک، ونزوئلا، اکوادور، کلمبیا، اسپانیا می‌باشد

اندازه این ماهی حداکثر طول چنگالی ۱۹۵ سانتی‌متر و به‌طور متوسط ۱۵۰ سانتی‌متر است.

مشخصات: بدن بزرگ و کشیده، دوکی شکل و به‌طور نا محسوس از دو طرف فشرده‌است. دو باله پشتی با فاصله خیلی کم از یکدیگر جدا شده‌اند، که شامل ۱۲ تا ۱۴ شعاع نرم می‌باشد، باله مخرجی دارای ۱۲ تا ۱۵ شعاع نرم، اولین کمان آبششی دارای ۲۶ تا ۳۵ خار، زره سینه‌ای با فلس‌های بزرگتر توسعه یافته ولی خیلی مشخص نیست، به دنبال باله پشتی دوم ۸ تا ۱۰ عدد بالچه و به دنبال باله مخرجی ۷ تا ۱۰ عدد بالچه وجود دارد، در افراد بزرگ تر این گونه باله‌های پشتی دوم و مخرجی طویل است. دارای کیسه شنا می‌باشد. ساقه دمی خیلی باریک و در هر طرف دارای یک سکان عرضی قوی بین دو سکان عرضی کوچک‌تر می‌باشد. رنگ بدن در پشت آبی متالیک که به طرف شکم به رنگ زرد تا نقره‌ای تغییر می‌یابد. شکم دارای حدود ۲ خط منقطع تقریباً عمودی است، بالچه‌ها دارای یک حاشیه نازک سیاه می‌باشد.